Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Λευτεριά στους Κουβανούς αγωνιστές στις φυλακές των ΗΠΑ!

Οι Πέντε καταδικάστηκαν άδικα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, στις 8 Ιουνίου 2001 σε τετράκις ισόβια και 75 έτη κάθειρξης αθροιστικά. Πρόκειται για τους Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες.
Κατηγορήθηκαν ψευδώς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι συνωμότησαν για να διαπράξουν κατασκοπεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Χεράρδο Ερνάντες βαρύνεται επιπρόσθετα με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη διάπραξη φόνου.

Ωστόσο οι Πέντε ουδέποτε συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ, ούτε συνωμότησαν ποτέ στη διάπραξη κατασκοπείας κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παρακολουθούσαν τις ενέργειες των αντι-κουβανικών τρομοκρατικών ομάδων με έδρα το Μαϊάμι. Στόχος τους ήταν η αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια στη χώρα τους, την Κούβα
  
Η αποστολή των Πέντε ήταν να προστατεύσουν την Κούβα από τρομοκρατικές ενέργειες
Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, αντι-κουβανικές τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα το Μαϊάμι εμπλέκονται σε αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Κούβας, και ενάντια σε όλους όσους υποστηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Περισσότεροι από 3.000 Κουβανοί έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών των τρομοκρατών. Οι τρομοκρατικές ομάδες του Μαϊάμι, όπως οι Commandos F4 και Brothers to the Rescue λειτουργούν με πλήρη ατιμωρησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτίθενται στην Κούβα εν γνώσει του FBI και της CIA και με την υποστήριξή τους. Σαν αποτέλεσμα, η Κούβα έλαβε την αναγκαία απόφαση να αναθέσει στους Πέντε την αποστολή της παρακολούθησης των τρομοκρατών στο Μαϊάμι. Οι Πέντε διείσδυσαν στις οργανώσεις αυτές ώστε να ενημερώνουν την κουβανική κυβέρνηση σχετικά με επικείμενες επιθέσεις.


Διατρέχοντας μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, κατάφεραν να αποτρέψουν πολλές εγκληματικές ενέργειες και έτσι να προστατεύσουν τις ζωές Κουβανών και άλλων.

Το FBI, όμως, αντί να συλλάβει τους τρομοκράτες, συνέλαβε τους Πέντε Κουβανούς άντι-τρομοκράτες στις 12 Σεπτέμβρη 1998. Στη συνέχεια οι Πέντε φυλακίστηκαν στην απομόνωση επί 17 μήνες στο ομοσπονδιακό κρατητήριο του Μαϊάμι, αδυνατώντας έτσι να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Η δίκη ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2000 στο Μαίάμι και κράτησε 7 μήνες μέσα σε μια ατμόσφαιρα κυνηγιού μαγισσών. Παρότι η υπεράσπιση πρότεινε πέντε φορές να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της δίκης, ο δικαστής στέρησε στους Πέντε το δικαίωμά τους να δικαστούν σε μια άλλη πόλη.
Στη δίκη η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατάφερε να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη ότι οι Πέντε είχαν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη κατασκοπείας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τούτοις οι Πέντε κηρύχτηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν τον Δεκέμβρη του 2001 σε ποινές που κυμαίνονται από δύο φορές ισόβια συν 15 έτη στην περίπτωση του Χεράρδο Ερνάντες έως 15 έτη κάθειρξης στην περίπτωση του Ρενέ Γκονζάλες.

Η παραχώρηση νέας δίκης και η ξαφνική ανατροπή
Στις 9 Αυγούστου 2005, ύστερα από επτά χρόνια άδικης φυλάκισης, οι Πέντε κέρδισαν μια άνευ προηγουμένου νίκη στη διαδικασία έφεσης: Η τριμελής επιτροπή του 11ου Εφετείου ανέτρεψε τις καταδίκες τους και αποφάνθηκε ότι είχαν δικαίωμα σε νέα δίκη. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι στο Μαϊάμι επικρατούσε μια «απόλυτη θύελλα» προκατάληψης και, με δεδομένο το ιστορικό αντι-κουβανικής τρομοκρατίας στην πόλη αυτή, διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης έξω από το Μαϊάμι.
Ωστόσο, σε μια αναπάντεχη εξέλιξη στις 31 Οκτώβρη, το ενδέκατο τακτικό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση αυτή και επέβαλε αντί της νέας δίκης την τέλεση μιας ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον 12 δικαστών. Έτσι, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη νίκη της χορήγησης νέας δίκης για τους Πέντε, στις 9 Αυγούστου 2006, η ολομέλεια του δικαστηρίου αρνήθηκε τη διεξαγωγή νέας δίκης και επιβεβαίωσε τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

16 χρόνια αντίστασης και αγώνα
Οι αρχές των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό των πέντε Κουβανών ηρώων: ούτε με τις εξοντωτικές ποινές, ούτε με την εκτεταμένη χρήση της απομόνωσης, ούτε με την άρνηση βίζας για τις οικογένειες τους.

Οι Πέντε επέδειξαν το ίδιο πνεύμα διεθνισμού και αυτοθυσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας. Έχουν γίνει σύμβολο των αγώνων για την αξιοπρέπεια των εγκλείστων στις φυλακές των ΗΠΑ. Έχουν δώσει τα χέρια σε άλλους πολιτικούς κρατούμενους εκεί, αγωνιστών για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο και γα τα δικαιώματα των Μαύρων.   

Στις 7 Οκτώβρη 2011, ο Ρενέ Γκονζάλες αποφυλακίστηκε, με τον όρο να μείνει επί 3 χρόνια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «επιτηρούμενης απελευθέρωσης» στο Μαϊάμι, με πρόσχημα τη διπλή του υπηκοότητα. Στις 3 Μάη 2013 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχτηκε το αίτημά του να επιστρέψει στην Κούβα με αντάλλαγμα την αποκήρυξη της υπηκοότητας των ΗΠΑ. Στις 27 Φλεβάρη 2014, αποφυλακίστηκε και ο Φερνάντο Γκονζάλες, έχοντας εκτίσει το σύνολο της ποινής του. Ο υπόλοιποι 3 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Η υποστήριξή σας είναι πιο σημαντική από ποτέ

Όπως και το 60άχρονος εμπορικός αποκλεισμός της Κούβας, η συνεχιζόμενη ομηρία του Χεράδρο, του Ραμόν και του Αντόνιο είναι άλλος ένας τρόπος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ «τιμωρεί» τον κουβανικό λαό που τόλμησε να κάνει τη δική του σοσιαλιστική επανάσταση το 1959 στην πίσω αυλή της αυτοκρατορίας. Οι Πέντε Κουβανοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Η ελευθερία τους δεν εξαρτάται μόνο από την επίπονη εργασία της ομάδας νομικής υπεράσπισης. Καίριο ρόλο παίζει η δημόσια στήριξη που οργανώνεται παγκόσμια. 



Forum Martiano GR