Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση για τον Χοσέ Μαρτί στην Κύπρο

Εκδήλωση προς τιμήν του Χοσέ Μαρτί πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, υπό τη συνδιοργάνωση  της Κουβανικής Πρεσβείας και του ΚυπροΚουβανικού Σύνδεσμου Φιλίας, με βασικούς ομιλητές τον Κουβανό Πρέσβη και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Νίκο Ιωάννου.

Παρακάτω παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του Νικόλα Νικόλα στην εφημερίδα "Χαυραγή" για την εκδήλωση, με τίτλο "Δεν Λυγίζει ο λαός της Κούβας", μαζί με φωτογραφικό υλικό.
 
H Κούβα και ο λαός της συνεχίζουν τον αγώνα τους και δεν λυγίζουν έχοντας στο πλευρό τους τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών. Αυτό τονίστηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση της πρεσβείας της Κούβας και του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας για την 163η επέτειο γέννησης του εθνικού ήρωα της χώρας, Χοσέ Μαρτί. Μπροστά από το μνημείο του Μαρτί στην πρωτεύουσα, το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Nίκος Ιωάννου επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος στην Επανάσταση του κουβανικού λαού και την προσπάθεια για ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού. O Ν. Ιωάννου τόνισε ότι η αλληλεγγύη της κυπριακής Αριστεράς προς τον κουβανικό λαό δεν πρόκειται να εξασθενήσει. «Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δια τήρηση και την ενίσχυση των άριστων σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κούβα, που τον περασμένο Νοέμβρη συμπλήρωσαν 55 χρόνια. Η επίσκεψή του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια στην Αβάνα το 2009 και το άνοιγμα πρεσβείας αποτέλεσαν ιστορικό ορόσημο που έδωσε ώθηση στη συνεργασία με την Κούβα, η οποία μπορεί να είναι η γέφυρα της Κύπρου σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική» υπογράμμισε. Υπέδειξε δε ότι ο ανδριάντας του Μακαρίου στην Αβάνα και το μνημείο του Μαρτί στη Λευκωσία «αποτελούν σύμβολα της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στο χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου και στο Νησί της Επανάστασης της Καραϊβικής».

Η Κούβα και ο λαός της με φάρο τον απόστολο της ανεξαρτησίας του νησιού, Χοσέ Μαρτί, συνεχίζουν αποφασιστικά να υπερασπίζονται την πατρίδα τους και τα κυρίαρχα δικαιώματά τους, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αράμις Φουέντε, πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στην προψεσινή λαμπαδηδρομία χιλιάδων νέων στην Αβάνα στη μνήμη του Μαρτί, καθώς και τις χθεσινές παρελάσεις ενός εκατομμυρίου παιδιών σε όλη τη χώρα προς τιμήν του επαναστάτη πατριώτη του 19ου αιώνα «που αγωνίστηκε ακούραστα για την ενότητα των Κουβανών και ουδέποτε παραιτήθηκε από τον αγώνα ενάντια στον αποικιοκρατικό ζυγό». [...] Ο Α. Φουέντε υπογράμμισε ότι τα ιδανικά του Μαρτί δεν περιορίζονται στην Κούβα ή τη Λατινική Αμερική. «Έχουν ευρύτερο μέγεθος και επιρροή και βασίζονται στην αντίληψη του Μαρτί για το ότι πατρίδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα» είπε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα έφερε το διεθνές συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες στην Αβάνα για τον Χοσέ Μαρτί, όπου συμμετείχαν πάνω από 400 διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και ακτιβιστές κοινωνικών κινημάτων και κινημάτων αλληλεγγύης από 47 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου που εκπροσωπήθηκε από τον Οργανωτικό Γραμματέα του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Γιώργο Κουκουμά.

Πέραν από τους ομιλητές, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Χ. Μαρτί ο πρόεδρος του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Νικόλας Παπαδημητρίου, ο ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, ο ΚΟΓ της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), Χρίστος Τομπάζος, η ΚΟΓ του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, Σκεύη Πασιά, το μέλος της Γραμματείας της ΕΚΑ (Ένωση Κυπρίων Αγροτών), Θωμάς Θωμά, ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Χρίστος Χριστόφιας, ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, Νάσος Κούκος και ο Αντώνης Καμέρης της ΠΕΟΜ (Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών).






Forum Martiano GR