Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Περίληψη της κεντρικής εισήγησης του Ραούλ Κάστρο στο 7ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας

  Τζωρτζ Μεχραμπιάν
Το 7ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (ΚΚΚ) πραγματοποιήθηκε 16 με 19 Απρίλη 2016. Το συνέδριο άνοιξε ο Ραούλ Κάστρο, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της Κουβανικής Επανάστασης και ο πρώτος γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ. Το ΚΚΚ συσπειρώνει τους πρωτοπόρους εργάτες και αγρότες της Κούβας και παίζει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της εργατοαγροτικής κυβέρνησης. Συνεπώς, το συνέδριο του ΚΚΚ είναι ένα σημαντικό γεγονός όπου συζητιούνται και αποφασίζονται οι πολιτικές που σχετίζονται με την προλεταριακή εξουσία. Ολόκληρη η εισήγηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του ΚΚΚ Γκράνμα στα ισπανικά και τα αγγλικά. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται ορισμένα κεντρικά στοιχεία της εκτενούς τοποθέτησης του Ραούλ Κάστρο.

Οικονομικές προκλήσεις
Ο Κάστρο εξήγησε ότι το διοικητικό προσωπικό στο δημόσιο τομέα πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 εργαζόμενους, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι παραγωγικοί. Σε αντίθεση με τις καπιταλιστικές οικονομίες, οι εργαζόμενοι αυτοί δε θα πεταχτούν στην ανεργία, αλλά θα τους δοθούν κίνητρα ώστε να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία.
  Η Κούβα χρησιμοποιεί δύο νομίσματα, το ανταλλάξιμο πέσο (CUC) και το Κουβανικό Πέσο. (Οι τουρίστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το πρώτο. Κάποια εισαγόμενα αγαθά είναι διαθέσιμα μόνο σε καταστήματα που η πληρωμή γίνεται με CUC. Οι κρατικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη νόμιμη ισοτιμία μεταξύ CUC και Πέσο 1 προς 1). Η αυξανόμενη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα έχει προξενήσει φαινόμενα όπου 1 CUC φτάνει να ανταλλάσσεται ακόμα και με 25 Πέσο. Αυτή η στρέβλωση ζημιώνει την κρατική οικονομία και πρέπει η χώρα να καταργήσει άμεσα το διπλό νόμισμα που εισήχθη κατά την ειδική περίοδο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

  Ο Κάστρο εξήγησε ότι κάποια από τα εμπόδια για την επίτευξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Ορισμένοι νοσταλγούν τις εποχές των δικαιότερων οικονομικών σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και άλλοι ελπίζουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν από την επικράτηση του καπιταλισμού. Και οι δύο αυτές προοπτικές είναι αδιέξοδες.

  Καθώς συνεχίζονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δε θα παρατήσουμε κανέναν στη μοίρα του. Η αλληλεγγύη είναι η κατευθυντήρια γραμμή της Επανάστασης. Η Κούβα δε θα χρησιμοποιήσει 'θεραπείες σοκ'. Επίσης, βασικό ρόλο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να παίξει ο ενημερωμένος, συνειδητοποιημένος και ρεαλιστής Κουβανικός λαός.

  Σε σχέση με τα μέτρα καθαυτά, το 2010 το 81.2% της οικονομίας ήταν κοινωνικοποιημένη, ενώ το 2015 το ποσοστό ήταν 70.8%. Η πλειονότητα του ιδιωτικού τομέα αφορά αυτοαπασχολούμενους. Η επαναστατική κυβέρνηση θα διατηρήσει την κρατική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής. Πρέπει όμως να απαλλαχθεί από την ιδιοκτησία σε μη κρίσιμους τομείς. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τις παρεχόμενες στο λαό υπηρεσίες στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, όχι μόνο στη γεωργία (όπου ήδη υπάρχουν συνεταιρισμοί), αλλά και στην εστίαση, στις τεχνικές υπηρεσίες και στις κατασκευές.

  O τουρισμός μάς δίνει το 50% του ξένου συναλλάγματος που κερδίζει η χώρα. Ο τομέας αυτός είναι και θα παραμείνει κρίσιμος για την οικονομία μας και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο.

  Η χώρα συνεχίζει να ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισαγωγές τροφίμων. Ο στόχος είναι το ποσό αυτό να μειωθεί κατά 50% μέσω της αύξησης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.
Πολιτικές προκλήσεις

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο Κάστρο σημείωσε τα παρακάτω:

  Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ενότητα του πρωτοπόρου κόμματος. Το ΚΚΚ είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 3 οργανώσεων που συμμετείχαν στην επαναστατική πάλη (Επαναστατικό Διευθυντήριο, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Επαναστατικό Κίνημα της 26ης Ιουλίου). Το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο. Το γεγονός αυτό συνοδεύεται από την πλήρη δημοκρατία στις τάξεις του και στα όργανά προκειμένου να γίνεται συζήτηση και να λαμβάνονται αποφάσεις.
   Έχει σημειωθεί μία μικρή πτώση στον αριθμό των μελών του κόμματος σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Οι λόγοι για την πτώση αυτή είναι δημογραφικοί, αλλά και πολιτικοί. Αυτό πρέπει να αλλάξει μέσω πολιτικής δουλειάς που θα προσελκύσει περισσότερους νέους στο Κόμμα. Ένα βασικό καθήκον του κόμματος είναι η ιδεολογική πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αξίες, ιδιαίτερα του ατομικισμού και του εγωισμού, και στηρίζοντας τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης.
   Έχει σημειωθεί πρόοδος στην παρουσία περισσότερων μαύρων και γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Κόμμα και στις άλλες μαζικές οργανώσεις. Η δουλειά αυτή πρέπει να συνεχιστεί.
   Η βάση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας είναι ο ένοπλος λαός, η παλλαϊκή άμυνα. Συνεπώς οι στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και αγροτών θα γίνουν και φέτος, παρά το υψηλό κόστος.
   Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι άλλος ένας βασικός πυλώνας της Επανάστασης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε δίκαιους αγώνες ανά τον κόσμο, όπως επανειλημμένα έχουμε κάνει στο παρελθόν. Η Κούβα θα σταθεί απέναντι στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να ανατρέψουν δημοκρατικές κυβερνήσεις σε Βραζιλία, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, Βολιβία και ειδικά στη Βενεζουέλα. Πρέπει να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα απομόνωσης της Βενεζουέλας.

Σχέση με τις ΗΠΑ
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα εξομαλυνθούν αν δεν ικανοποιηθούν οι παρακάτω όροι:
1. Οριστικό τέλος στο χρηματοοικονομικό και πιστωτικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
2. Επιστροφή της παράνομα κατεχόμενης ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στο λαό της Κούβας.
3. Διακοπή της πολιτικής των ΗΠΑ να παρέχουν αυτόματα άσυλο σε Κουβανούς που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ παράνομα (οι Κουβανοί είναι η μόνη εθνικότητα στον κόσμο που απολαμβάνει αυτό το ‘προνόμιο’). Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αρνούνται την έκδοση βίζας σε Κουβανούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν νόμιμα στις ΗΠΑ.
4. Διακοπή της πολιτικής των ΗΠΑ να παρέχουν αυτόματα άσυλο σε Κουβανούς γιατρούς που βρίσκονται εκτός Κούβας υπηρετώντας διεθνιστικές αποστολές.
5. Διακοπή κάθε ανάμιξης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.


Forum Martiano GR