Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Σε πλήρη εξέλιξη στην Κούβα η 46η ευρωπαϊκή μπρίγαδα “Χοσέ Μαρτί¨


Δευτέρα 4 Ιούλη ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του CIJAM στο Καιμίτο η 46η ευρωπαϊκή μπριγάδα Χοσέ Μαρτί με συμμετοχή 105 μελών από 16 χώρες, ανάμεσα τους και 20 Έλληνες. Πριν την τελετή έναρξης έγινε η παραδοσιακό αφιέρωμα στην προτομή του Χούλιο Αντόνιο Μέγια που υπάρχει στο λεγόμενο “Δάσος Μαρτί”, όπου και φέτος -όπως κάθε χρόνο- οι μπριγαδίστες μαζί με τους εργαζόμενους του ICAP φύτεψαν ένα δένδρο.
Μιλώντας στην τελετή έναρξης της 46ης μπριγάδας ο Έλιο Γκάμες, πρώτος αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) ευχαρίστησε τους μπριγαδίστες που θυσίασαν τις διακοπές τους, το χρήμα και τον χρόνο τους, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Κούβα, λέγοντας ότι “θα νιώσετε την έντονη ζέστη του κλίματος, αλλά θα νιώσετε και την ανθρώπινη ζεστασιά των κουβανών”.


Μιλώντας για το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα τόνισε ότι αυτό είναι οργανικό, καλά δομημένο και έχει περάσει την δοκιμασία του χρόνου, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την υποστήριξη του προς τον κουβανικό λαό.
Το κύριο καθήκον των φίλων της Κούβας σήμερα – επεσήμανε – είναι να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στον άδικο και γενοκτονικό αποκλεισμό του νησιού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια και να απαιτήσουν την επιστροφή του εδάφους που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ και έχουν εγκαταστήσει σε αυτό την ναυτική βάση του Γκουαντάναμο.
Την επομένη μέρα (5/7) η μπριγάδα επισκέφτηκε το Μνημείο Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα καθώς και το Μνημείο των Μαρτύρων στην επαρχία Αρτεμίσα.
Η μπριγαδίστες θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην αγροτική παραγωγή στα χωράφια της περιοχής του Καιμίτο και στις 16/7 θα αναχωρήσουν για 4ήμερη εκδρομή στην επαρχία Βίγια Κλάρα όπου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο μνημείο του κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στην Σάντα Κλάρα και στο μουσείο του θωρακισμένου τρένου.
Θα επισκεφτούν επίσης το Λαϊκό Συμβούλιο της περιοχής Χιμπακόα, του Σχεδίου Πίκο Τουρκίνο της Βίγια Κλάρα, ένα αγροτικό νοσοκομείο και θα συναντηθούν με ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα και την θεατρική ομάδα της επαρχίας Εσκαμπρέι.
Η μπριγάδα θα επιστρέψει στο κάμπινγκ στις 20 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βραδιά” με παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος από κάθε χώρα και θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του τελικού ψηφίσματος.

Forum Martiano GR