Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Οικονομικός πόλεμος της εφορίας των ΗΠΑ στους Πάστορες της Ειρήνης – Διεθνής Καμπάνια Αλληλεγγύης




Μετά από 7 χρόνια παρενοχλήσεων και απειλών από το IRS (Εφορία ΗΠΑ), το Διαθρησκευτικό Ίδρυμα για την Οργάνωση Κοινότητας (IFCO) / Πάστορες για την Ειρήνη, ενημερώθηκε ότι το καθεστώς του ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα έχει ανακληθεί εξαιτίας του ανθρωπιστικού έργου του στην Κούβα.

Ο έλεγχος IRS ξεκίνησε το 2009 επικαλούμενος την ανθρωπιστική βοήθεια του IFCO στην Κούβα και την οικονομική χορηγία ενός ανθρωπιστικού στολίσκου που παρέδωσε βοήθεια στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, «το IRS υποστήριξε ότι το έργο μας για να φέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και για την οικοδόμηση φιλίας με τον κουβανικό λαό έγινε κατά παράβαση Νόμου Συναλλαγής με τον Εχθρό του Υπουργείου Οικονομικών».



Η απόφαση της IRS έρχεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης και ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2014 από τους προέδρους της Κούβας και των ΗΠΑ, Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα, αντίστοιχα.
Από το 1992, η IFCO, μέσω του προγράμματος «Πάστορες για την Ειρήνη» (Pastors for Peace), έχει οργανώσει 26 καραβάνια φιλίας προς την Κούβα, μεταφέροντας πάνω από 4.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με τη μορφή σχολικών ειδών, φαρμάκων και 300 λεωφορείων.

Μόνο το 2009, όταν άρχισε ο έλεγχος, η οργάνωση είχε δωρίσει 8 σχολικά λεωφορεία, 2 φορτηγά και 100 τόνους ιατρικών εφοδίων σε εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία και ΜΚΟ σε όλο το νησί.

Στην ίδια δήλωση η IFCO σημείωσε επίσης ότι «Αμφισβητούμε την αρμοδιότητα του IRS για να κάνει αυτή την παρέμβαση... Το OFAC (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων - υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών που στην ουσία εφαρμόζει τον οικονομικό εποκλεισμό κατά της Κούβας), έχοντας πλήρη επίγνωση ότι τα ετήσια καραβάνια μας δεν δέχονται κυβερνητικές άδειες, δε μας έχει ποτέ διώξει. Πώς είναι δυνατόν το IRS να έχει πλέον το δικαίωμα να μας αφαιρεί το καθεστώς φορολογικής απαλλαγής μας;».

Η IFCO είναι μια πολυθεματική εθνική οικουμενική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1967 από προοδευτικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες και ακτιβιστές, η πρώτη αυτού του είδους από έγχρωμους πολίτες. Έχει εργαστεί για σχεδόν πέντε δεκαετίες για να υποστηρίξει τους καταπιεσμένους λαούς σε όλο τον κόσμο και αγωνίζεται για δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση.

Ως εκ τούτου, προωθεί, χρηματοδοτεί και συντονίζει τις εγχώριες και διεθνείς προσπάθειες ανάπτυξης κοινότητας και διαχειρίζεται το πρόγραμμα υποτροφιών για φοιτητές από μη προνομιούχες κοινότητες στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν ιατρική στην Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή της Κούβας (ELAM). Έως τώρα περισσότεροι από 25.000 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο έχουν αποφοιτήσει από το ELAM, και ανάμεσα τους 134 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Gail Walker
Σε συνέντευξή της στην κουβανική ενημερωτική ιστοσελίδα Cubadebate, η Εκτελεστική Διευθύντρια των «Παστόρων», Γκέιλ Ουόκερ, κόρη του ιδρυτή της οργάνωσης αιδεσιμότατου Λούσιους Ουόκερ (1930-2010), εκδήλωσε έκπληξη για την πιο πρόσφατη επίθεση του IRS στην οργάνωση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του προέδρου Ομπάμα υπέρ της «διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων», του ταξιδιού του στην Κούβα, και της ομολογίας του ότι η πολιτική (του εμπάργκο) των ΗΠΑ απέναντι στο νησί έχει έως τώρα αποτύχει.

Η Ουόκερ εξήγησε την δυνητική ζημιά, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει την πρόθεση της να άρει το καθεστώς φοροαπαλλαγής. Τότε η οργάνωση IFCO – Πάστορες της Ειρήνης θα πρέπει να πληρώνει φόρους επί των δωρεών, τη μοναδική της πηγή εισοδήματος. Επίσης οι δωρητές, αν δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή, μπορεί να μην συνεχίσουν να συνεισφέρουν, ή μπορεί να δίνουν λιγότερα. Τότε τα ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζουν οι Πάστορες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλου είδους χορηγούς.

Πηγές: Granma, counterpunch.org, ifconews.orf




Forum Martiano GR