Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα (Β' Μέρος)

Το Β' Μέρος του άρθρου της κουβανικής εφημερίδας Granma (8 Μαρτίου 2016)

Για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι καθοριστικό να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός, που προκαλεί στερήσεις στον κουβανικό λαό και είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Πρέπει να αναγνωριστεί η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι ο αποκλεισμός πρέπει να καταργηθεί, και οι εκκλήσεις του στο Κογκρέσο για την άρση του. Αυτή επίσης είναι μία πλειοψηφική και αυξανόμενη απαίτηση της βορειοαμερικάνικης κοινής γνώμης, και σχεδόν ομόφωνη της διεθνούς κοινότητας, που σε 24 συνεχείς περιπτώσεις έχει εγκρίνει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το κουβανικό ψήφισμα « Ανάγκη να τεθεί τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενάντια στην Κούβα».

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα (Α' Μέρος)

Η Κούβα επιβεβαιώνει τη θέλησή της να προχωρήσει στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη βάση του σεβασμού των αρχών και σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και των αρχών της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης.

Άρθρο της κουβανικής εφημερίδας Granma (8 Μαρτίου 2016)


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κούβα, στο διάστημα 20 ως 22 Μαρτίου.

Θα είναι η δεύτερη περίπτωση που ένας βορειοαμερικάνος πρόεδρος φτάνει στο αρχιπέλαγό μας. Πριν το είχε πράξει μόνο ο Κάλβιν Κούλιτζ, ο οποίος αποβιβάστηκε στην Αβάνα τον Γενάρη του 1928. Έφτασε με ένα πολεμικό πλοίο για να παραστεί στην 6η Παναμερικανική Συνδιάσκεψη, που λάμβανε χώρα εκείνες τις μέρες κάτω από την φιλοξενία μίας τοπικής προσωπικότητας αλήστου μνήμης, του Χεράρντο Ματσάδο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται σε μία Κούβα που είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη, και με μία Επανάσταση στην εξουσία, με επικεφαλής την ιστορική της ηγεσία

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Παρουσίασης Νατάσας Τερλεξή στην εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης


Παραθέτουμε την παρουσίαση της Νατάσας Τερλεξή (Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί), στην Εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης (28/2/2016), με αναφορά στο συνέδριο Μαρτί στην Αβάνα (25-28 Γενάρη 2016):


Ο Φιντέλ Κάστρο είχε πει το 2003, καθώς ξεκινούσε ο πόλεμος στο Ιράκ ότι: «Απέναντι στα όπλα που θέλουν να μας υποτάξουν σε ένα άδικο και βάναυσο σύστημα, η πρότασή μου είναι: Να σπείρουμε ιδέες! Να διαμορφώσουμε συνειδήσεις!»  Πρόκειται βέβαια για την αντιπαράθεση ανάμεσα στις ιδέες της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων του μόχθου και της κοινωνικής δικαιωσύνης, από τη μία. Και του καπιταλιστικού νόμου της ζούγκλας από την άλλη.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Εισήγηση Πένης Γαλάνη στην εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης

Παραθέτουμε την εισήγηση της Πένης Γαλάνη (εκπροσώπου της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης) στην εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης (28/2/2016):

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση για την 57η επέτειο από την κουβανική επανάσταση που ως πανελλαδική ανεξάρτητη ταξική εργατική κίνηση συνδιοργανώνουμε μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο «Χοσέ Μαρτί». Δεχτήκαμε με χαρά να συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία ακριβώς γιατί, ειδικά σε αυτήν την περίοδο παγκόσμιας κρίσης, η φλόγα των επαναστάσεων σιγοκαίει ακόμη δείχνοντάς μας σα φωτεινός φάρος τα μονοπάτια μέσα από τα οποία οι λαοί μπορούν να νικάνε!

Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε στη συζήτηση και να ανατρέξουμε στα κιτάπια αυτής της ιστορικής παρακαταθήκης καθώς στην περίοδο που διανύουμε το νόημα και η σημασία της κουβανικής επανάστασης είναι εξαιρετικά επίκαιρα και διδακτικά.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

46η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΠΡΙΓΑΔΑ “ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ”

 46η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΠΡΙΓΑΔΑ “ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ”

Κούβα, 4 – 22 Ιουλίου 2016

Eργασία στα χωράφια:
6/7, 7/7, 8/7, 11/7, 12/7, 13/7, 15/7 (7 ημέρες).


Εκδρομές:
Πόλη Αβάνας (5 & 14/7), Ανατολικές Παραλίες Αβάνας (21/7),  Αρτεμίσα (5/7),  Επαρχία Βίγια Κλάρα:  Σάντα Κλάρα (16/7), Χιμπακόα (17/7),  Μανικαράγουα (18/7). 

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα (28/2) με επιτυχία η εκδήλωση για την 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης, με τίτλο Η Κουβανική Επανάσταση: Ζωντανή και Επίκαιρη!, σε χώρο της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης (Σολωμού 13, Εξάρχεια).

Την εκδήλωση άνοιξε η εκπρόσωπος της "Κίνησης", Πένυ Γαλάνη. Στη συνέχεια μίλησε η Νατάσα Τερλεξή εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί, μεταφέροντας και τις εντυπώσεις  της από τη 2η Διεθνή Διάσκεψη Χοσέ Μαρτί "Με Όλους και για το Καλό Όλων", που έγινε 25-28 Γενάρη στην Αβάνα. Το πολιτικό σκέλος της εκδήλωσης έκλεισε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες.

Forum Martiano GR