Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η Αθήνα γιόρτασε τα 58 χρόνια ζωντανής σοσιαλιστικής Επανάστασης στην Κούβα


 Μετά την Λευκωσία, την Μαδρίτη, την Λισαβόνα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα μπήκε χθες στον χορό των εκδηλώσεων τιμής και αλληλεγγύης στην Κούβα, με αφορμή την τριπλή επέτειο της 58ης επετείου της κουβανικής Επανάστασης, των 164 γενεθλίων του Χοσέ Μαρτί και της 2ης επετείου της απελευθέρωσης των Πέντε Κουβανών Ηρώων. Αυτό που βάραινε όμως πάνω σε όλα, ήταν ότι ήταν η πρώτη επέτειος που γιορτάζονταν μετά τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Ήταν λοιπόν καταλυτική η επίδραση των εικόνων από τις απανωτές μαζικές εκδηλώσεις στους δρόμους και της πλατείες της Κούβας, των εκατομμυρίων που επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν στο δρόμο του Φιντέλ.

Εξ ίσου καταλυτική ήταν επίσης και η επίδραση των εκδηλώσεων τιμής στον Φιντέλ που έγιναν και στη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Δεκέμβρη.

 Έτσι λοιπόν, πάνω από 60 φίλοι της Κούβας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί και συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, στο γνωστό και αγαπημένο μέρος που έχει φιλοξενήσει τόσες και τόσες εκδηλώσεις. Στην αίθουσα του Εκπολιτιστικού Σύλλογος Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα (ΑSCLAYE).


 Aνάμεσά τους, ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκος Καρανδρέας, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, η πρόεδρος του Asclaye Βίκυ Παπακωνσταντίνου, μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης, κουβανοί και λατίνοι φίλοι.  

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου του Asclaye και ακολούθησε η ομιλία του Ζωρζ Μεχραμπιάν, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί.

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος Καρανδρέας και ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που περιλάμβανε απαγελίες από τον Χιλιανό ποιητή Χάιμε Σβαρτ και την παρουσίαση του νέου υπό έκδοση βιβλίου των Πέντε Κουβανών, με τίτλο:



Ο Ορέστης Κυριάκης, μαθητής, υποψήφιος φοιτητής θεάτρου, παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από το βιβλίο και στη συνέχεια ο Αλέκος Χαλβατζής, εκ μέρους του Συλλόγου παρουσίασε το περιεχόμενο του βιβλίου και αναφέρθηκε σε πλευρές της μάχης που έδωσαν οι Πέντε στις βορειοαμερικάνικες φυλακές.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης, που παραδοσιακά ακολουθεί μετά το τέλος της, περιλάμβανε μουσική, ποτό και τα σχετικά που είχαν προετοιμάσει άριστα οι δύο συναγωνιστές που οργάνωσαν το μπαρ.

Στις επόμενες μέρες θα ανεβάσουμε αναλυτικότερα (ομιλίες, χαιρετισμούς, παρουσιάσεις) από την εκδήλωση.
                                                                                

                                 





Forum Martiano GR