Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

“Cuba Hoy”, μια ομάδα νέων δημοσιογράφων που μάχονται στον πόλεμο της ενημέρωσης (+video)

Είμαστε νέοι δημοσιογράφοι από την Κούβα που πολεμάμε ενάντια στον μιντιακό πόλεμο ενάντια στην χώρα μας”, εξηγεί η Μπέρτα Μοχένα Μίλιαν σχετικά με το τι είναι το “Cuba Hoy” (H Κούβα Σήμερα), μια ειδησεογραφική ομάδα με έδρα την Αβάνα που “γεννήθηκε για να ζήσει στα κοινωνικά δίκτυα” στο ιντερνέτ.


Το Cuba Hoy διαθέτει σήμερα ένα ενεργό κανάλι στο Youtube, και οι βασικές του οπτικοακουστικές παραγωγές παρέχουν πληροφορίες και μαρτυρίες πάνω στην κουβανική καθημερινότητα. Ο στόχος του είναι να καταπολεμήσει τα τόσα ψέματα, την προσπάθεια χειραγώγησης και διαστρεβλώσης της πραγματικότητας του νησιού, από πλευράς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το Cuba Hoy γεννήθηκε το 2009 μεταδίδοντας τις πρώτες εικόνες από την προετοιμασία της μουσικής εκδήλωσης “Ειρήνη χωρίς Σύνορα” που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Ένα από τα μηνύματα που λανσάρουν – συνεχίζει η Μοχένα – είναι ότι οι νέοι της Κούβας δεν έχουμε την ίδια πολιτική δέσμευση, όμως αντιθετως, είναι στα δικά μας χέρια να συνεχίζουμε να οικοδομούμε την χώρα και τον σοσιαλισμό που θέλουμε για τα παιδιά μας”.

Συζητήσαμε επίσης με την Ντάινα Καμπαγιέρο Τουρχίγιο, μια άλλη νεαρή δημοσιογράφο της ομάδας που αποφοίτησε πρόσφατα, εργάζεται στο Cuba Hoy εδώ και ένα χρόνο και καταγγέλλει με αποφασιστικότητα την διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας που δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, την οποία αντιμετωπίζουν παρουσιάζοντας στο κοινό απλές ιστορίες της ζωής: πως ζει μια δασκάλα στο σχολείο της ή ένας γιατρός στο εξεταστήριό του.



Ομάδα παραγωγής cubainformacion.tv (βίντεο και φωτογραφίες): Patricia Moncada, José Manzaneda, Karoly Emerson, Emerio Rodríguez. Ειδική συνεργασία: ICAP. Edición: Ana Gil.


Forum Martiano GR