Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση στη Σπάρτη



Το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πνευματική Εστία της πόλης της Σπάρτης υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, εκδήλωση αλληλεγγύης με την Κούβα, που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί και τα μέλη του στην περιοχή. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα και ο Πρόξενος της Πρεσβείας, Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες.

Η εκδήλωση, που συντόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Σπάρτης και δημοτικός σύμβουλος, άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου Ευάγγελου Βαλιώτη. Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης της Κούβας, που υποφέρει τις συνέπειες του εμπάργκο των ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα και παρέθεσε αποσπάσματα ομιλιών του Φιντέλ από τα δύο βιβλία. Ακολούθησε χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί, από τη Νατάσα Τερλεξή. 


Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Μοιραγιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ελένη Μέντη, ο Ηλίας Δρακόπουλος από τον Ελληνοκουβανικό Καλαμάτας «VENCEREMOS», το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΑΝ TV που μετέδωσε και ρεπορτάζ της εκδήλωσης , καθώς και περισσότεροι από 90 άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας της Σπάρτης. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν δύο βιβλία με τίτλο «Θα προχωρήσουμε μπροστά με σταθερό βήμα» από την εισήγηση του Ραούλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και «Κούβα-ΗΠΑ: η Επανάσταση δεν εξαγοράζεται» συλλογή συνεντεύξεων από τέσσερις γενιές εκπροσώπων της Επανάστασης, από τους Δημήτρη Κουρνιώτη και Αλέκο Χαλβατζή , αντίστοιχα. Τόσο οι δύο παρουσιάσεις, όσο και η παρέμβαση της πρέσβειρας της Κούβας στην εκδήλωση, έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με την σημερινή πραγματικότητα του νησιού, τη λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, τις επιπτώσεις του αποκλεισμού (εμπάργκο) κατά της Κούβας, την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού σε σχέση και με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που παίρνονται, την λειτουργία των συνεταιρισμών (αγροτικών και μη), αλλά και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στην Βενεζουέλα.

Πριν την εκδήλωση, θερμή υποδοχή στους εκπροσώπους της Πρεσβείας επιφύλαξε ο Δήμαρχος, σε ιδιαίτερη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του, παρουσία και των δημοτικών συμβούλων Γιάννη Μαντζουράνη και Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη της Πρεσβείας για την Σπάρτη, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει αδελφοποίηση της πόλης με κάποια πόλη της Κούβας. Η πρέσβειρα από πλευράς της, αφού ευχαρίστησε για τη ζεστή υποδοχή και τη φιλοξενία, ζήτησε, αν είναι εφικτό, να τοποθετηθεί σε κάποια από τις πλατείες του Δήμου, προτομή του Χοσέ Μαρτί, ώστε να αποτελέσει σημείο συνάντησης των φίλων της Κούβας σε μελλοντικές εκδηλώσεις, αφού και οι δύο εξέφρασαν την επιθυμία για διεύρυνση των σχέσεων και ενίσχυση των μελών του Συλλόγου Χοσέ Μαρτί στην περιοχή και τη δημιουργία παραρτήματός του.

Η συνάντηση έκλεισε με δηλώσεις αμφοτέρων, για την ανάγκη καταδίκης και άρσης του αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ κατά της Κούβας που συνεχίζει αμείωτος, παρά τα όποια θετικά μέτρα, ιδιαίτερα και μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, για σκλήρυνση της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κούβα, αλλά και την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης με το νησί της Επανάστασης, που αποτελεί σύμβολο αντίστασης, αλλά και φάρο ελπίδας για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Η επίσκεψη έκλεισε την επόμενη μέρα, με ξενάγηση της αντιπροσωπείας στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, καθώς και στο μνημείο των 118 εκτελεσθέντων από τους Ναζί, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Forum Martiano GR