Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Σπάρτη: Παρουσίαση του βιβλίου "Θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα"

Δημήτρης Κουρνιώτης

Θα ήθελα με την σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους που μας τιμούν με την παρουσία τους, αυτούς που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον δήμαρχο και τους οικοδεσπότες μας από την πνευματική εστία για την καθοριστική συμβολή τους.

Θα ξεκινήσω αναφέροντας κάτι το οποίο είναι άξιο θαυμασμού για μια μικρή χώρα όπως η Κούβα.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο τυφώνας Μάθιου σάρωσε την Καραϊβική.Είχε πάνω από 1000 θύματα στην Αϊτή και δεκάδες στις ΗΠΑ.Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Τζόρτζια συνέστησε στον πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή.Ο δήμαρχος της Σαβάνα στην ίδια πολιτεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας να βοηθήσει τον κόσμο.

Στην Κούβα χτύπησε ο ίδιος τυφώνας. Πάνω από 1εκ. άνθρωποι εκκενώθηκαν σε ασφαλείς ειδικά διαμορφωμένους χώρους με όλα τα απαραίτητα.Ταυτόχρονα 600 άτομα, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν στην Αϊτή και βοηθούσαν εκεί τους πληγέντες.

Αυτή είναι η διαφορά που κάνει μια σοσιαλιστική επανάσταση.Αυτά λοιπόν για όποιον αναρωτιέται εάν χτυπά ακόμα η σοσιαλιστική καρδιά της επανάστασης στην Κούβα.


Το δεύτερο βιβλίο που θα κουβεντιάσουμε σήμερα παρουσιάζει:

- Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κουβανική επανάσταση
- πως σκοπεύει να τις ξεπεράσει
- και την διαδικασία μέσα από την οποία παίρνει τις αποφάσεις της η εργατική πρωτοπορία

Το 7ο συνέδριο του ΚΚΚ πραγματοποιήθηκε 16-19 Απρίλη 2016, 55 χρόνια έπειτα από την διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης.

Το συνέδριο άνοιξε ο Ραούλ Κάστρο και συμμετέχουν 1000 αντιπρόσωποι οι οποίοι έχουν προταθεί από τη βάση και έχουν εκλεγεί δημοκρατικά αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 670.000 κομματικά μέλη.

Το συνέδριο έλαβε χώρα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο:

- οι 5 έχουν επιστρέψει από τις φυλακές των ΗΠΑ και έχουν αναλάβει νέα καθήκοντα
- πρεσβειες Κουβας και ΗΠΑ εχουν ανοιξει σε Αβανα και Ουασινγκτον
- ο Ομπάμα επισκεύτηκε την Κούβα
- βαθαίνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση
- πτώση των τιμών των πρώτων υλών παγκοσμίως επηρεάζοντας αρνητικά και τις εξαγωγές της Κούβας
- εντείνονται οι επιθέσεις ενάντια στην Βενεζουέλα από ντόποιους προύχοντες και ιμπεριαλισμό κάνοντας δυσχερή την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου εξαγωγών πετρελαίου στην Κούβα σε ειδικές τιμές

Η Κούβα σήμερα ξανά αντιμετωπίζει πολύ δυσχερείς οικονομικές συνθήκες ενώ το εγκληματικό εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Στο νησί της επανάστασης όμως διαρκώς επιβεβαιώνεται ότι κανένας δεν είναι μόνος του στην κρίση καθώς κυριαρχεί η αλληλεγγύη.

Αναλύοντας την εισήγηση του Ραούλ βλέπουμε ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται:

-η διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων της επανάστασης όπως υγεία και παιδεία
-διατήρηση της εργατοαγροτικής συμμαχίας και κυβερνητικής εξουσίας
-διατήρηση της σχεδιασμένης οικονομίας που ειναι κεντρική για την προστασία των κατακτήσεων αυτών ώστε να μην γίνει στροφή προς μια καπιταλιστική οικονομία της αγοράς
-διατήρηση του κρατικού ελέγχου στο διεθνές εμπόριο
-διατήρηση του εργατικού ελέγχου πάνω στις συνθήκες εργασίας ΚΑΙ
-διατήρηση της διεθνιστικής πολιτικής της Κούβας

Με άλλα λόγια η διατήρηση των πολιτικών και των θεσμών που κάνουν την αλληλεγγύη το κλειδί βάσει του οποίου θα αντιμετωπίσουν την νέα οικονομική κρίση στον κόσμο του σήμερα.

Με δεδομένα λοιπόν το σημερινό πλαίσιο και τους στρατηγικούς αυτούς στόχους που αναφέρθηκαν, ας δούμε μερικές από τις προτάσεις που κάνει ο Ραούλ στην κεντρική εισήγηση.

Οικονομικές προκλήσεις

Ο Ραούλ Κάστρο εξήγησε ότι το διοικητικό προσωπικό στο δημόσιο τομέα πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 εργαζόμενους, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι παραγωγικοί. Σε αντίθεση με τις καπιταλιστικές οικονομίες οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα πεταχτούν στην ανεργία αλλά θα τους δοθούν κίνητρα ώστε να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία.

Η Κούβα χρησιμοποιεί δύο νομίσματα, το ανταλλάξιμο πέσο (CUC) και το Κουβανικό Πέσο. (Οι τουρίστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το πρώτο. Κάποια εισαγόμενα αγαθά είναι διαθέσιμα μόνο σε καταστήματα που η πληρωμή γίνεται με CUC. Οι κρατικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη νόμιμη ισοτιμία μεταξύ CUC και Πέσο 1 προς 1. Η αυξανόμενη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα έχει προξενήσει φαινόμενα όπου 1 CUC φτάνει να ανταλλάσσεται ακόμα και με 25 Πέσο. Αυτή η στρέβλωση ζημιώνει την κρατική οικονομία και πρέπει η χώρα να καταργήσει άμεσα το διπλό νόμισμα που εισήχθη κατά την ειδική περίοδο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Καθώς συνεχίζονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δε θα παρατήσουμε κανέναν στη μοίρα του. Η αλληλεγγύη είναι η κατευθυντήρια γραμμή της Επανάστασης. Η Κούβα δε θα χρησιμοποιήσει 'θεραπείες σοκ'. Επίσης, βασικό ρόλο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να παίξει ο ενημερωμένος, συνειδητοποιημένος και ρεαλιστής Κουβανικός λαός.

Σε σχέση με τα μέτρα καθαυτά, το 2010 το 81.2% της οικονομίας ήταν κοινωνικοποιημένη, ενώ το 2015 το ποσοστό ήταν 70.8%. Η πλειονότητα του ιδιωτικού τομέα αφορά αυτοαπασχολούμενους. Η επαναστατική κυβέρνηση θα διατηρήσει την κρατική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής. Πρέπει όμως να απαλλαχθεί από την ιδιοκτησία σε μη κρίσιμους τομείς. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τις παρεχόμενες στο λαό υπηρεσίες στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, όχι μόνο στη γεωργία (όπου ήδη υπάρχουν συνεταιρισμοί), αλλά και στην εστίαση, στις τεχνικές υπηρεσίες και στις κατασκευές.

O τουρισμός δίνει το 50% του ξένου συναλλάγματος που κερδίζει η χώρα. Ο τομέας αυτός είναι και θα παραμείνει κρίσιμος για την οικονομία και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο.

Η χώρα συνεχίζει να ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισαγωγές τροφίμων. Ο στόχος είναι το ποσό αυτό να μειωθεί κατά 50% μέσω της αύξησης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Πολιτικές προκλήσεις

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο Κάστρο σημείωσε τα παρακάτω:
Εξήγησε ο Ραούλ ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουν την ενότητα του πρωτοπόρου κόμματος. Το ΚΚΚ είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 3 οργανώσεων που συμμετείχαν στην επαναστατική πάλη (Επαναστατικό Διευθυντήριο, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Επαναστατικό Κίνημα της 26ης Ιουλίου). Το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο. Το γεγονός αυτό συνοδεύεται από την πλήρη δημοκρατία στις τάξεις του και στα όργανα προκειμένου να γίνεται συζήτηση και να λαμβάνονται αποφάσεις.

Έχει σημειωθεί πρόοδος στην παρουσία περισσότερων μαύρων και γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο Κόμμα και στις άλλες μαζικές οργανώσεις. Η δουλειά αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Ένα βασικό καθήκον του κόμματος είναι η ιδεολογική πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αξίες, ιδιαίτερα του ατομικισμού και του εγωισμού, και στηρίζοντας τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι άλλος ένας βασικός πυλώνας της Επανάστασης. Εξήγησε ο Ραούλ ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε δίκαιους αγώνες ανά τον κόσμο, όπως επανειλημμένα έχουμε κάνει στο παρελθόν. Η Κούβα θα σταθεί απέναντι στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να ανατρέψουν δημοκρατικές κυβερνήσεις σε Βραζιλία, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, Βολιβία και ειδικά στη Βενεζουέλα.

Σχέση με τις ΗΠΑ

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα εξομαλυνθούν αν δεν ικανοποιηθούν οι παρακάτω όροι:

1. Οριστικό τέλος στο χρηματοοικονομικό και πιστωτικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
2. Επιστροφή της παράνομα κατεχόμενης ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στο λαό της Κούβας.
3. Διακοπή της πολιτικής των ΗΠΑ να παρέχουν αυτόματα άσυλο σε Κουβανούς που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ παράνομα (οι Κουβανοί είναι η μόνη εθνικότητα στον κόσμο που απολαμβάνει αυτό το ‘προνόμιο’). Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αρνούνται την έκδοση βίζας σε Κουβανούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν νόμιμα στις ΗΠΑ.
4. Διακοπή της πολιτικής των ΗΠΑ να παρέχουν αυτόματα άσυλο σε Κουβανούς γιατρούς που βρίσκονται εκτός Κούβας υπηρετώντας διεθνιστικές αποστολές.
5. Διακοπή κάθε ανάμιξης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Θέλω να τελειώσω με τα λόγια του Ραούλ πάνω σε ένα θέμα το οποίο θίγεται από τα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας.

Πρόσφατα πισωγυρίσματα αριστερών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική χρησιμοποιούνται ως αφορμή για την ανακήρυξη του τέλους ενός προοδευτικού ιστορικού κύκλου που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του νεοφιλελευθερισμού και την πτώση του ηθικού δυνάμεων και πολιτικών κομμάτων ,κοινωνικών κινημάτων και εργαζομένων , κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ενότητα και μεγαλύτερη επαναστατική δράση. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα υπερασπιστεί την κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες και θα αποτρέψει την διάλυση των λαϊκών κατακτήσεων.Ας δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στην επανάσταση του Μπολίβαρ και του Τσάβες, στον πρόεδρο Μαδούρο και την κυβέρνηση του, στην πολιτικοστρατιωτική ένωση του λαού της Βενεζουέλας. Ας απορριφθεί αποφασιστικά κάθε προσπάθεια απομόνωσης αυτής της χώρας. Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία των κρατών και να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις σε εσωτερικά θέματα των χωρών.



Forum Martiano GR